Bouppteckningar

Har du ännu inte upptäckt bouppteckningar i samband med din släktforskning har du missat en värdefull källa till kunskaper om dina anfäder och anmodas snarast att stifta bekantskap med dessa.

Vad kan då bouppteckningar bidra till din släktforskning?

  • Ge en bild av hur folk levde.
  • Ge värdefull information om släktförhållande.
  • Ge en insikt i äldre tiders kunskaper och värderingar

    Exempel på hjälp i släktforskningen med bouppteckningen:

  • Om du är osäker på om du har hittat rätt föräldrar till ett barn kan bouppteckningen hjälpa dig att bli övertygad därför att alla levande barn står med i bouppteckningen som arvingar.
  • När du har tappat bort ett barn kan du hitta igen det i bouppteckningen för oftast står det vistelseort vid barnen och vid döttrar står också maken med.

    Hur ser en bouppteckning ut?


    Bild från en del av en bouppteckning.

    Först står ett avsnitt med text om den avlidna och dess arvingar. Därefter följer en uppräkning av inventarierna under vissa rubriker. Några av de vanligaste rubrikerna är Silver, Tenn, Koppar, Mässing, Blek, Porslin, Glas, Järnsaker, Körredskap, Träkärl, Diverse, Husgeråd, Sjöredskap eller Fiskeredskap, Sängkläder, Gångkläder, Boskap eller Kreatur, Böcker eller Postilla, Grödor och Skuld eller Avgår. Alla av dessa rubriker lär nu inte vara med i alla bouppteckningar. Några av de ädlare metallerna lär falla bort om personen inte var speciellt välbärgad och om personen inte var bonde lär det knappast finnas körredskap eller grödor.
    På slutet svär arvingarna på ed om att allt är riktigt uppgivit och inget dolt med sitt bomärke eller namnteckning. De fattigas andel kvitteras av socken kassör på slutet också.
    När man läser en bouppteckning bör man vara tålmodig och tänka på stavningen kanske inte alltid var den bästa. Dessutom används mycket lokala uttryck och därför skadar det inte att vara bekant med dialekten för området.

    Som ett exempel på en bouppteckning har jag gjort en hypertext version av bouppteckningen för husmanen och båtsman Johan Modig i Lingarö, Hälsingtuna. (Johan är min farfarmormormorfars far)

    Läs mina ordförklaringar till bouppteckningarna.

    Vart finns bouppteckningarna?

    Bouppteckningarna finns på mikrokort i domböckerna (Häradsrätter på landet och Rådhusrätter i staden). Vanligtvis finns bouppteckningar i volym F. Till volymerna finns det register som gör det enkelt att söka på personer, en del register finns som CD-skivor, t.ex. Södermanlands och Jämtlands län, annars ligger de på mikrokort.

    På SVAR i Ramsele har de domböcker för hela landet de står i arkivskåp i släktforskarsalen längst ner mot den del som är närmast älven. På landsarkiven har de oftast domböckerna på mikrokort, men de har även originalböckerna som går att beställa fram. Att beställa fram går oftast endast att göra för de volymer som inte finns på mikrokort.

    Böcker, artiklar och utredningar

    Det finns en mycket användbar ordbok som Barbro Lunsjö har skrivit vilken innehåller förklaringar till ord funna i bouppteckningar.
    Titel: Släktforskarens uppslagsbok. ISBN: 91-36-03332-4

    I Släkt & Hävd 1983 finns en artikel av Barbro Lunsjö.
    I Släkt & Hävd 1985 s.383-385 finns en artikel av Nils af Malmborg

    Per Hallén har skrivit en utredning om "Jordbruksteknik i bouppteckningar".

    Carl-Martin Bergstrand har skrivit två böcker
    "Ur västgötaprästers bouppteckningar från tiden före 1761",
    "Ur västgötaprästers bouppteckningar från tiden 1761-1800".


  • Tillbaks till min släkforsknings hemsida

    Denna sida sköts av Johnny Blästa